Meny
aktuellt

Haninge kommun hyr tillfällig skola av parmaco medan gamla skolan rustas upp

Haninge kommun är en kommun med stark tillväxt och i det gamla sommarstugeområdet Vega håller ett nytt stadsområde på att växa fram. Med allt fler invånare ökar också behoven av skollokaler. Under tiden 20-årsjubilaren Måsöskolan renoveras och byggs ut har kommunen hyrt en tillfällig skola av Parmaco.

Skolan kommer även att användas under fem år som del av den dagliga verksamheten för att få plats med alla elever. Måsöskolan ligger i det lugna bostadsområdet Vega i Haninge kommun. Omgivningarna är natursköna och i närhet av skolan ligger förskolan Alprosen som skolan samarbetar med. Måsöskolan har idag cirka 425 elever från förskoleklass till årskurs sex. Från början var skolan bara tänkt för sexårsverksamhet och första klass, men skolan har successivt växt år för år. När skolan byggdes för 20 år sedan hade den 60 –70 elever, därefter har elevantalet utökats under åren.

Under kommande år förväntas ett stort ökat elevtryck med nya Vegastaden. I höst kommer skolan ha runt 530 elever. Skolans huvudbyggnad håller nu på att renoveras och byggas ut. Medan skolan får detta välbehövliga ansiktslyft kommer skolans elever att få gå i en tillfällig skola som kommunen hyr av Parmaco. Ombyggnationen av huvudbyggnaden är klar redan i augusti i år, men den tillfälliga skolan kommer fortsätta att behövas under en bra tid framöver eftersom kommunen har lokalbrist.

– Den nya tillfälliga skolan täcker inte bara upp ett behov medan vi renoverar huvudbyggnaden, utan vi ser ett allt större behov av lokaler för att kunna bedriva skolverksamhet i. Denna skola kommer därför att stå kvar i minst fem år och användas i den dagliga verksamheten för att täcka ett tillfälligt behov som finns till dess att en ny skola i Vega står klar, säger Terje Hugoson, biträdande byggprojektledare på Tornberget Fastighetsförvaltnings AB.

Terje berättar att Haninge är en tillväxtkommun och att Vega är en ny stadsdel som håller på att växa fram från att ha varit ett sommarstugeområde. Inflyttningen har varit stor under de senaste åren och har skett successivt.

Tillfällig skola med bra arbetsmiljö

Den tillfälliga skolan består av sex klassrum, flera grupprum, korridorer och toaletter. 180 elever och deras lärare ryms i den tillfälliga byggnaden.

– Vi har bara fått positiva reaktioner och alla är jättenöjda med de nya lokalerna. För att vara en modulskola så håller den en hög klass, säger Terje Hugoson.

Rektor Carina Lidbom möter upp på skolgården. Den nya skolan har placerats där det tidigare var en bilparkering så den inte tar upp värdefull yta av skolgården. Det är en ruggig tisdag i mitten av april och det känns skönt att komma in när vi går in i den nya skolbyggnaden.

– Vår nya skollokal har varit på plats sen i oktober och allt har fungerat bra. Det tog bara fyra månader att få den på plats så att vi kunde flytta in. Det är faktiskt tystare här och bättre arbetsklimat än i ursprungsskolan, säger Carina Lidbom.

Klassrummen är arkitektritade för att kunna vara rum för lärande och för att må bra i. Ljudisolering, tysta golv och dörrar är detaljer som planerats noga för att eleverna ska knna arbeta koncentrerat.

Rektor Carina berättar att en ny permanent skola ska byggas i den nya stadsdelen. När den nya skolan står på plats är tanken att Måsöskolan ska återgå till att bli en mindre skola igen.

– Därför är det ju väldigt smidigt med vår tillfälliga skola som täcker upp behoven vi har under den här femårsperioden. När vi blir en liten skola igen kommer den tillfälliga skolan forslas bort och vi kan anpassa kostymen efter de behov som kommer finnas då, avslutar Carina Lidbom.