Meny
aktuellt

Intressanta samtal i Almedalen

”Vad är dina intryck av Almedalen hitintills?” Det är Pelle Thörnberg som frågar och platsen är Dagens Samhälles scen på Wisby Hotels källarlokal där tidningen håller sin PratBar, vilken är ny för i år. Parmaco är medarrangör denna kväll och därför har Pelle och jag en pratstund tillsammans inför PratBarens publik av politiker och högre tjänstemän i kommuner och landsting.

  Ja, var börjar jag? Det har varit så många intryck och så många intressanta möten, och det har gått i ett sedan vi kom hit. Jag har haft flera sitta-ned-möten med politiker från olika kommuner ute i landet, alla med stor tillväxt och många frågor angående verksamhetslokaler. Det var extra roligt att höra att det är flera kommuner som börjat tänka i de banor som vi gör med vår satellit-modell, det vill säga att kommunen har en permanent huvudbyggnad som man sedan kompletterar med anpassningsbara hyrlokaler runtomkring. För att på så sätt kunna ändra verksamheten och lokalkapaciteten efter tid och behov.

Vårt eget seminarium om att Äga eller hyra kommunala verksamhetslokaler blev en succé. Offentliga Affärers seminarietält var fullt och folk stod längs med väggen. Det ryktades om att inrikesminister Anders Ygeman hade hälften så stor publik när han talade dagen innan!

Mattias Bokenblom på Kommuninvest pratade om sin senaste rapport Den Kommunala låneskulden 2016 och Mattias kunde konstatera att det kommer att behövas tusentals skolor och andra verksamhetslokaler för 30-35 miljarder kronor per år framöver. Mattias sa också att den största utmaningen framöver är hur kommunen ska kunna bära den kostnad för den verksamhet som ska pågå i lokalerna.

Professor Hans Lind lade fram skillnaden mellan att hyra och att äga och berättade om det kalkyleringsverktyg som han och kollegor på KTH har tagit fram i samarbete med oss. Verktyget ska kunna hjälpa kommuner att se vad som är mest lönsamt i längden, att bygga eller att hyra efter skiftande behov.

I slutet av seminariet hettade det till ordentligt. Det var debatt med panelen som bestod av nämnda Mattias och Hans samt Henrik Örneblad på Huge Fastigheter i Huddinge kommun, Hans-Petter Rognes, vd på Kommunfastigheter i Knivsta, Anna Lidvall Gräll, fd Fastighetschef på Uppsala kommun och jag själv. Hans Lind kom med oneliners som fick både publik och panel att reagera och Mattias konstaterade att alla verkade eniga om att det finns ett behov av rätt underlag för att kunna fatta rätt beslut om man ska äga eller hyra sina verksamhetslokaler. Själv tyckte jag det var intressant som Hans-Petter på Kommunfastigheter i Knivsta sa. Han tyckte att man även ska väga in stadsplaneringen som en viktig del i processen. Så att man får en trevlig stadsbild som kan klara av topparna och som lätt kan anpassas efter skiftande behov över tid.

Det slog mig flera gånger hur vackert Visby är med sin ringmur, närhet till havet och med sina blommande gränder. Det är en härlig miljö att vara i, som ett löfte om kommande lediga sommardagar som väntar runt hörnet. Jag vill passa på att önska er en riktigt skön sommar med vila och äventyr, så tar vi nya tag till hösten! Jag ser fram emot att fortsätta debatten i den faktiska verkligheten och där vi på Parmaco på riktigt kan hjälpa kommuner med sina lokalbehov. Glad sommar!

Thomas Jansson, Country Manager, Parmaco Sverige