AGERA KORTSIKTIGT, SKAPA HÅLLBARHET PÅ LÅNG SIKT
”Flexibilitet är viktigare än någonsin”. Jag skulle kunna sagt det själv, men nu är det taget direkt från intervjun med Hans Lind (sid. 10), professor i fastighetsekonomi och doktor i nationalekonomi. Flexibilitet behövs nämligen för att möta behoven i kommunerna. Både Sverige och Finland står inför nya utmaningar.
I Göteborg och på Öland behövde man snabbt skollokaler för att kunna erbjuda alla nyanlända elever en skolplats (sid. 6 & 16) och i Vanda stad i Finland prövar man en helt ny och anpassningsbar lokalstrategi (sid. 14) för att följa den nya läroplanen.
Men hur länge varar en elevtillströmning? Och hur skapar man samtidigt kreativa rum för inlärning? I den takt skolorna utvecklas, behöver även skollokalerna utvecklas. Det handlar inte om att skapa nytt från grunden, utan om att komplettera det man redan har för att skapa en hållbar och långsiktig lösning på utmaningarna. Vi måste följa efter och själva anpassa oss till de behov som dyker upp. Men också att kunna skapa ett närmare samarbete mellan bransch och kommuner för att hitta de rätta lösningarna.
Och vi är något på spåren. KTHs nya kalkylverktyg och Tammerfors nya forskningsprojekt (sid. 18 ) gällande nyttjandemöjligheterna och kommunala ekonomin, hjälper till att bryta ny mark. Dessa ger kommunerna verktyg för hur man kan lägga upp den mest hållbara och ekonomiska lokalstrategin, genom att väga permanenta och flexibla parametrar mot varandra.
Det är vad vi fokuserar på i detta nummer. Att ge en bild där snabba lösningar även är långsiktiga lösningar. När det är rätt med en hyresmodell. Och att dessa ”snabba” lösningar kommer med sadeltak, tyststängande dörrar och är moderna lokaler för pedagogik och lärande. Jag önskar er en trevlig läsning.
Thomas Jansson
Country Manager i Sverige