Meny
aktuellt

Mansikkala skola flyttade in i Parmacos byggnader, se videon

Elever och personal från högstadiet och gymnasiet i Mansikkala i Imatra inledde höstterminen i utrymmen som ordnats av Parmaco. Parmacos genom tiderna största skolkomplex innefattar två byggnader av den nya Keskikoulu-typen samt fyra Kirkonkylä-standardmodeller.

Orsaken till beslutet att Mansikkala skola stängdes är tyvärr alltför välbekant: elever och personal hade redan länge varit drabbade av symptom som kunde kopplas till inomhusluften. Utifrån resultaten på en hälsoenkät beslöt man enhälligt att stänga skolkomplexet, som inrymmer 900 personer. Upphandlingen av ersättande lokaler inleddes snabbt.

“Vi hade en del krav på hur skolan skulle se ut, och Parmaco var egentligen den enda anbudsgivaren som uppfyllde våra kriterier. En förutsättning för längre hyreskontrakt är att byggnaderna håller hög kvalitet”, konstaterar byggherre Pasi Huoponen från Imatran YH-Rakennuttaja, som representerar beställaren. “Vi bekantade oss också på förhand med skolor som Parmaco byggt i grannkommunerna. Användarna vi pratade med hade bara gott att säga”, tillägger Huoponen.

De ersättande lokalerna upphandlades och planerades under april–maj. I mitten av augusti stod alla byggnader på plats, redo för terminsstarten. “Allt skedde enligt tidtabellen och som avtalats. Vi behövde inte ingripa i något”, beskriver Pasi Huoponen samarbetet med Parmaco.

Effektiva och tekniskt avancerade kvadratmeter 

Mansikkala skola hyrde sammanlagt in över 5 000 kvadratmeter utrymme av Parmaco. På Linnala sandplan restes fyra Kirkonkylä-byggnader av standardmodell samt två av den nya byggnadstypen Keskikoulu. Den nya standardmodellen Keskikoulu är en skolbyggnad i två plan som rymmer 12 klasser och delas i två sidor av en mittgång. Under planeringen har särskilt optimering av utrymmesanvändningen och de tekniska lösningarna beaktats. Klassrummen ligger på vardera sida om korridoren, så att korridorutrymmet kan minimeras i förhållande till antalet klassrum. Alla klassrum består av tre delar som kan vridas och kopieras enligt behov.

I Keskikoulu-byggnaderna finns separata utrymmen för VVS-teknik och elektronik. När elektriker och rörmokare inte arbetar i fabriken i samma utrymmen, påskyndas modulernas produktion ytterligare. En stor förändring i standardformatet är den separata ventilationen i varje klassrum. Tack vare denna lösning kan värmeåtervinningen förbättras avsevärt jämfört med i system med centralventilation. Hyresgästen behöver inte betala för de kvadratmeter som en stor ventilationsanläggning skulle kräva, och utrymmeskrävande trummor behövs enbart sparsamt. Den öppna trappan som finns inne i Keskikoulu-byggnaden gör också skolan bekvämare. Sådana trappor används vanligtvis inte i flyttbara byggnader.

Också föräldrarna blev överraskade

Användarresponsen på de nya utrymmena har varit väldigt positiv.

“Eleverna och personalen har beskrivit utrymmena som ljusa och rymliga. På föräldramötet uttryckte också föräldrarna sin överraskning. Alla hade föreställt sig containrar och baracker men utrymmena visade sig vara en riktigt skola”, berättar skolans rektor Saila Heikkinen. “Utåt är det svårt att se att byggnaderna inte är permanenta. På sin höjd avslöjar läget på en sandplan att det rör sig om flyttbara skolbyggnader”, säger Heikkinen.

I Imatra görs för närvarande en utredning av servicenätverket där man ska fatta beslut om vilken typ av byggnad som ska ersätta den gamla skolbyggnaden. Hyresavtalet med Parmaco är tillsvidare tecknat för tre år. “Jag är tacksam för att vi kunde hitta en lösning så snabbt. Just nu är vi otroligt nöjda med våra utrymmen, och om vi klarar oss här på vintern också utan att frysa har vi ingen brådska någonstans”, skrattar Saila Heikkinen. Och vi på Parmaco kan lova att man inte fryser i våra skolor!

> Se timelapse-videon på hur skolbyggnaderna byggs upp i Mansikkala

22.12.2017 - 2017 – Ett hektiskt och givande år
19.12.2017 - Parmaco bygger designgrupp – söker nu byggingenjörer
14.12.2017 - För lite fokus på skolans utmaningar på Kvalitetsmässan
21.11.2017 - Trevåningsskolor som hyrlösning när platsen inte räcker till
8.11.2017 - Skolbyggnad för skiftande behov – se filmen om Lilla Mossebergsskolan i Göteborg
7.11.2017 - Snart är det dags för Kvalitetsmässan!
12.10.2017 - Om framtidens skola i nästa nummer av Lokaler
15.9.2017 - Ny klimatsmart skola på plats vid Guldhedsskolan
13.9.2017 - Ny höst, nya samarbeten – spännande forskning att se fram emot!
11.9.2017 - Se vårt seminarium från Almedalen 2017: Äga eller hyra kommunala verksamhetslokaler
25.8.2017 - Växande behov för en växande stad
7.7.2017 - Intressanta samtal i Almedalen
29.6.2017 - Vi ses snart i Almedalen!
20.6.2017 - Äga eller hyra? Välkomna till vårt seminarium i Almedalen
19.6.2017 - Haninge kommun hyr tillfällig skola av parmaco medan gamla skolan rustas upp
7.6.2017 - Strategisk lokalplanering är mer än befolkningsprognos
1.6.2017 - Lokaler nr 3 har publicerats: Stark tillväxt ger nya möjligheter
2.5.2017 - Så här kommer en tillfällig skola till
- Ny fullskalig skola på ett halvår mitt i Eskilstuna
7.3.2017 - Så löser vi den akuta platsbristen på Hultsfreds skolor
6.3.2017 - Parmaco levererar en dynamisk högstadieskola till Eskilstuna – med innergård
2.2.2017 - Framtidstro på Upphandlingsdagarna trots många och stora utmaningar