Meny
aktuellt

Ny klimatsmart skola på plats vid Guldhedsskolan

Göteborg växer så det knakar och skolorna räcker inte längre till. Behovet är stort av skollokaler för att alla elever ska få plats. Det är många anpassningsbara skolor som får bli lösningen under den tid som de permanenta skolorna byggs ut eller rustas upp. En av dem är Mossebergsskolan i Guldheden. Sedan några veckor tillbaka står det nu en tillfällig skola vid närliggande Guldhedsskolan.

 

– Mossebergsskolan behövde utöka sin verksamhet. Sedan 2014 och 2015 har skolplatserna inte räckt till då skolans elever ökat från 160 stycken till 235 elever, vilket till stor del beror på att fler familjer väljer att bo kvar centralt. Vi har klarat oss på en liten tillbyggnad fram till nu, men nu räcker inte den till längre, säger Weronica Lundqvist på Centrum Göteborgs stad.

Mossebergsskolan byggdes på 1950-talet och rymmer förskoleklasser, ettor och tvåor. Fram till för ett par år sedan hade skolan runt 160 barn, men med den starka tillväxten de senaste åren har den nu blivit för liten. Istället har en tillfällig skola satts upp vid Guldhedsskolan.

– Skolan kom på plats innan sommarlovet och lagom till höstterminens start var den inredd och klar. Reaktionerna från personal och elever har varit väldigt positiva, över förväntan. Det är lugnt, tyst och fint i lokalen. Väldigt fräscht och praktiskt ordnat. Allt är nytt och det är väl ljudisolerat med god akustik, säger Weronica Lundqvist.

Den nya skolan är 650 kvadratmeter stor fördelade på två våningar, har plats för runt 80 elever och rymmer tre klassrum, grupprum och arbetsrum samt en fritidsavdelning. Skolan finns i anslutning till Guldhedsskolan och hyrs av Göteborgs stad under minst fem år.

– Detta är en klimatsmart skolbyggnad där uppvärmningen sker genom ett vattensystem istället för el, vilket gör hela skolan energieffektiv. Eftersom vi inte levererar vanliga paviljonger utan dynamiska byggnader är möjligheterna stora för vad man kan göra, säger Eric Sjöö, regionchef på Parmaco, som under torsdagen visade runt intressenter från andra kommuner på skolan.

Eric Sjöö berättade även om de möjligheter som finns i kombinationen av permanenta och hyrda byggnader som tillsammans kan möta skiftande lokalbehov över tid.

 

För mer information, kontakta:  

Weronica Lundqvist, Chefsstöd, Centrum Göteborgs Stad, Tel: 031-365 71 00, e-post weronica.lundqvist@centrum.goteborg.se   

Eric Sjöö, Regionchef Parmaco, Tel: 0727 345 455, e-post: eric.sjoo@parmaco.se