Meny
aktuellt

Nya konceptförskolan Stråken i Umeå har minskat lång kö

Umeå växer kraftigt och det är många nya bostadsområden som tillkommit. I dessa områden har köerna till förskoleplatser för de yngsta barnen länge varit långa och många har fått lång resväg. Sedan en tid tillbaka finns en anpassningsbar förskola i det nybyggda området Tomtebo. Förskolan Stråken rymmer över 50 barn med personal, och den har medfört att köerna minskat även om behovet fortfarande är stort. Förskolan Stråken är Parmacos första konceptförskola i Sverige.

– Här i Tomtebo har behovet varit extra stort då vi har mycket nybyggnation i området och då det är många barnfamiljer som flyttar hit. Köerna till våra olika förskolor kunde vara upp till två år lång. På den tiden hinner ju barnen bli stora! Det känns därför bra att det finns en helt ny förskola på plats och att köerna därmed minskat, säger Linda Nordgren, förskolechef på den nya förskolan Stråken.

Enligt Umeå Kommun fick alla som sökte förskoleplats i området under hösten 2018 plats, vilket aldrig har hänt tidigare. Stråken är sedan starten full och det är inte så många som lämnar den. Idag står det 166 i kö till en förskola i närområdet och nyinflyttade får plats först till hösten, på en av områdets förskolor. Ytterligare två förskolor planeras i området.

Liksom många andra kommuner i Sverige växer Umeå rejält. Under en lång tid har behovet av förskoleplatser varit stort. Med den nybyggda förskolan Stråken tillkom det snabbt över 50 platser i området och en helt ny verksamhet byggdes upp.

Förskolechef Linda Nordgren på förskolan Stråken i Tomtebo, Umeå.

Förskolan Stråket är 642 kvadratmeter stor och består av tre olika avdelningar med 17 barn i varje avdelning. Avdelningarna har vardera två förskolelärare och en barnskötare. Det finns även gott om personalutrymme med arbetsrum, kontor, vilorum och förråd. Barngrupperna är åldersblandade i åldrarna ett till fem år. Förskolan byggdes på några månader och den nya personalen arbetade snabbt ihop sig till ett bra team. Barnen trivs på sin nya förskola.

– Det var många föräldrar som blev glatt överraskade när förskolan kom på plats. Eftersom den byggdes så snabbt hade de väntat sig mer barackliknande lokaler, inte en riktig byggnad. Själv är jag väldigt glad för att förskolan är så väl ljudisolerad och för att varje rum har golvvärme. Det är ett stabilt hus och ger verkligen inte en tillfällig känsla, säger Linda Nordgren som även uppskattar det fina ljusinsläppet som ger ljusa och fräscha rum.

Parmacos nya konceptförskola

Förskolan Stråken är den första förskolan i Sverige som är byggt efter Parmacos koncept ”Blomman”, där syftet är att leverera en förskola som främjar lärande och utveckling för de barn som växer och att kunna erbjuda dem en trivsam och trygg miljö.

 – För oss på Parmaco är det viktigaste att sätta barnens behov i främsta rummet. Förskolan Stråken är därför dynamisk, vilket betyder att lokalerna under hyrtiden kan anpassas efter hur stora barngrupperna är så att det alltid finns ultimat med lekutrymme. Likaså är allt vårt material miljövänligt, och vi lägger stort fokus på golven så att de är leksäkrade och helt Ftalatfria, säger Jan Sonntag, Regionchef på Parmaco.

För mer information, kontakta:                     

Linda Nordgren, Förskolechef Stråken, 070-65 015 29, linda.nordgren@umea.se
Jan Sonntag, Regionchef Parmaco, 0725 075 455,  jan.sonntag@parmaco.se

Om Parmaco

Parmaco är ett finskt företag som hyr ut egenutvecklade och anpassningsbara byggnader. Framför allt är det lokalbehov inom förskola och skola som snabbt kan åtgärdas. Huvuddelen av husmodulerna tillverkas i egna fabriker i Finland eller Sverige. Byggnaderna uppfyller de krav som kommunerna ställer, vanligtvis gäller samma höga krav som på permanenta byggnader såsom krav inom isolering, ventilation, värme, säkerhet och miljö. Arkitekturen är viktig för att byggnaden ska kunna skräddarsys efter kundens önskemål samt kunna anpassas till omgivningen, därför har Parmaco ett eget arkitekt- och designteam samt olika samarbeten med arkitekter och ingenjörer. I oktober 2015 expanderade Parmaco till den svenska marknaden. Idag har Parmaco kontor i Lund, Norrköping, Nyköping, Växjö och Örebro. Huvudkontoret finns i Stockholm.

22.12.2017 - 2017 – Ett hektiskt och givande år
19.12.2017 - Parmaco bygger designgrupp – söker nu byggingenjörer
14.12.2017 - För lite fokus på skolans utmaningar på Kvalitetsmässan
21.11.2017 - Trevåningsskolor som hyrlösning när platsen inte räcker till
8.11.2017 - Skolbyggnad för skiftande behov – se filmen om Lilla Mossebergsskolan i Göteborg
7.11.2017 - Snart är det dags för Kvalitetsmässan!
12.10.2017 - Om framtidens skola i nästa nummer av Lokaler
15.9.2017 - Ny klimatsmart skola på plats vid Guldhedsskolan
13.9.2017 - Ny höst, nya samarbeten – spännande forskning att se fram emot!
11.9.2017 - Se vårt seminarium från Almedalen 2017: Äga eller hyra kommunala verksamhetslokaler
25.8.2017 - Växande behov för en växande stad
7.7.2017 - Intressanta samtal i Almedalen
29.6.2017 - Vi ses snart i Almedalen!
20.6.2017 - Äga eller hyra? Välkomna till vårt seminarium i Almedalen
19.6.2017 - Haninge kommun hyr tillfällig skola av parmaco medan gamla skolan rustas upp
7.6.2017 - Strategisk lokalplanering är mer än befolkningsprognos
1.6.2017 - Lokaler nr 3 har publicerats: Stark tillväxt ger nya möjligheter
2.5.2017 - Så här kommer en tillfällig skola till
- Ny fullskalig skola på ett halvår mitt i Eskilstuna
7.3.2017 - Så löser vi den akuta platsbristen på Hultsfreds skolor
6.3.2017 - Parmaco levererar en dynamisk högstadieskola till Eskilstuna – med innergård
2.2.2017 - Framtidstro på Upphandlingsdagarna trots många och stora utmaningar