Meny
aktuellt

Parmaco vill bygga säkra skolor som främjar lärande – Utlyser rikstäckande tävling för att få barnens synpunkter

De nya covid-19-tiderna som vi lever i väcker många frågor om hur vårt samhälle kommer att bli när vi kommer ut på andra sidan – och vad som måste ändras framöver. Parmaco vill nu se över sina skolbyggnader för att säkra att de ger de bästa förutsättningar för lärande, och att de inte minst är en trygg plats för eleverna att vara i. Företaget utlyser därför en rikstäckande tävling för låg- och mellanstadieelever där barnen får måla sin drömskola. Vinnande bidrag får 20 000 kr att användas till en klassresa och Parmaco hoppas samtidigt få inspiration till ny utformning av sina kommande skolor.

– Det diskuteras mycket nu om hur våra framtida kontor kommer att se ut med tanke på att färre nog kommer vara på kontoren även efter covid-19, men nu måste vi även tänka nytt då det gäller skolorna. Frågan om hur Sverige ska få bättre och mer jämlika skolor med bättre skolresultat för eleverna har dessutom funnits på agendan i flera år. Nu vill vi höra från barnen och lärare hur den bästa skolan kan se ut, och vad det är som gör att man lär sig extra mycket, säger Eric Sjöö, regionchef på Parmaco.
Tävlingen inleds den 9 september och pågår fram till den 31 oktober. Alla låg- och mellanstadieelever runtom i landet kan delta genom att skicka in en teckning på hur deras drömskola skulle se ut.

– Vi bygger alltid våra anpassningsbara skolor och förskolor efter kommunens och verksamhetens önskemål och behov. Det är viktigt för oss att kunna skräddarsy våra skolor efter olika förutsättningar, därför bjuder vi nu in och kommer ta intryck från de allra viktigaste, nämligen barnen själva. Det ska bli väldigt spännande att se vad de kommer in med för teckningar, och vi hoppas på att kunna välja olika element från deras bidrag när vi tar fram våra kommande skolor. För vi vill kunna förverkliga drömmen om den perfekta skolan! Vi tycker att varje barn förtjänar en inspirerande skolmiljö som stödjer barnets lärande på bästa möjliga sätt, säger Vicky Laflamme, arkitekt på Parmaco och även ordförande för den svenska juryn som tar fram det vinnande bidraget.

Corona-anpassad skolmiljö
Parmaco bygger förskolor och skolor som kommuner hyr vid behov under en begränsad tid. En skolbyggnad från Parmaco kan vara en förlängning av befintlig skola eller en fristående skolbyggnad med flera våningsplan och specialsalar, som Klaraskolan i Halmstad. Klassrummen är stora och luftiga och storleken kan dessutom anpassas om man nu vill ha större avstånd mellan skolbänkarna. Även lärarrum och kontor är väl tilltagna så att lärarna ska kunna hålla avstånd – vilket kan anpassas än mer. Flödena mellan olika rum kan även optimeras för att undvika trängsel. Detta vill Parmaco nu utveckla ytterligare.

Om tävlingen
Tävlingen pågår mellan den 9 augusti och 31 oktober 2020 och alla låg- och mellanstadieelever i Sverige kan delta. Man kan välja om man vill delta på egen hand, i par eller i grupp. Tillvägagångssätt och målarteknik väljer man också fritt. Barnen deltar genom att ladda upp sitt tävlingsbidrag med sin drömskola som foto på adressen parmaco.se/dromskola. En anmälningsblankett behöver även fyllas i och blanketten måste ha en myndig vårdnadshavares eller lärares kontaktuppgifter.

Om Parmaco
Parmaco är ett finskt företag som hyr ut egenutvecklade och anpassningsbara byggnader. Framför allt är det lokalbehov inom förskola och skola som snabbt kan åtgärdas. Huvuddelen av husmodulerna tillverkas i egna fabriker. Byggnaderna uppfyller de krav som kommunerna ställer på permanenta byggnader såsom krav inom isolering, ventilation, värme, säkerhet och miljö. Arkitekturen är viktig för att byggnaden ska kunna skräddarsys efter kundens önskemål samt kunna anpassas till omgivningen. Skolorna är anpassningsbara efter skiftande elevantal över tid, och kan därför vara ett tryggare alternativ för kommuner med dålig ekonomi. Sedan 2015 finns Parmaco i Sverige.

För mer information, kontakta:
Eric Sjöö, Regionchef Parmaco Sverige, Mobil: 072 734 5455, E-post: eric.sjoo@parmaco.se
Vicky Laflamme, arkitekt på Parmaco, Mobil: 072 556 5455, E-post: vicky.laflamme@parmaco.se

22.12.2017 - 2017 – Ett hektiskt och givande år
19.12.2017 - Parmaco bygger designgrupp – söker nu byggingenjörer
14.12.2017 - För lite fokus på skolans utmaningar på Kvalitetsmässan
21.11.2017 - Trevåningsskolor som hyrlösning när platsen inte räcker till
8.11.2017 - Skolbyggnad för skiftande behov – se filmen om Lilla Mossebergsskolan i Göteborg
7.11.2017 - Snart är det dags för Kvalitetsmässan!
12.10.2017 - Om framtidens skola i nästa nummer av Lokaler
15.9.2017 - Ny klimatsmart skola på plats vid Guldhedsskolan
13.9.2017 - Ny höst, nya samarbeten – spännande forskning att se fram emot!
11.9.2017 - Se vårt seminarium från Almedalen 2017: Äga eller hyra kommunala verksamhetslokaler
25.8.2017 - Växande behov för en växande stad
7.7.2017 - Intressanta samtal i Almedalen
29.6.2017 - Vi ses snart i Almedalen!
20.6.2017 - Äga eller hyra? Välkomna till vårt seminarium i Almedalen
19.6.2017 - Haninge kommun hyr tillfällig skola av parmaco medan gamla skolan rustas upp
7.6.2017 - Strategisk lokalplanering är mer än befolkningsprognos
1.6.2017 - Lokaler nr 3 har publicerats: Stark tillväxt ger nya möjligheter
2.5.2017 - Så här kommer en tillfällig skola till
- Ny fullskalig skola på ett halvår mitt i Eskilstuna
7.3.2017 - Så löser vi den akuta platsbristen på Hultsfreds skolor
6.3.2017 - Parmaco levererar en dynamisk högstadieskola till Eskilstuna – med innergård
2.2.2017 - Framtidstro på Upphandlingsdagarna trots många och stora utmaningar