Meny
blogg

Framtidstro på Upphandlingsdagarna trots många och stora utmaningar

För andra året på raken, vilket också är Parmacos andra verksamhetsår i Sverige, deltog jag och Parmaco på Upphandlingsdagarna den 24–25 januari på Stockholmsmässan utanför Stockholm. Upphandlingsdagarna är Sveriges största konferens och mötesplats för oss som berörs av och vill skaffa oss nya kunskaper inom svensk offentlig upphandling.


Det var två intressanta och fullspäckade dagar. Årets konferens hade 800 deltagande organisationer, varav cirka 40 % var kommuner och städer. För Parmaco är det ett självklart sammanhang att befinna oss i eftersom kommunerna är vår viktigaste målgrupp och vi vill befinna oss där våra kunder är.  Parmaco strävar alltid efter att vara ett så stort stöd som möjligt till våra uppdragsgivare och det är därför viktigt för oss att kommunicera med och kunna sätta oss in i den verklighet som kommunerna lever i. Den möjligheten får vi på Upphandlingsdagarna!

Dagarna visade tydligt att alla kommunsektorer i Sverige inte står inför utan är mitt i en stor utmaning och kris. Men trots det senaste årets kamp för kommunerna att hantera rekordankomsten av nyanlända och få kommunala lokaler och tjänster att räcka till, andades hela konferensen av framtidstro och tillförsikt. Tillsammans ska vi lösa problemen och det gäller bara att hitta de bästa och mest effektiva vägarna framåt. Det var en härlig stämning mitt i allt!

Fredrik Reinfeldt om vikten av förändringsvilja

Fredrik Reinfeldt höll ett inspirerande föredrag där han pratade om vikten av förändring och förändringsprocesser ute i kommunerna. Reinfeldt konstaterade att det enda som är säkert är att allt förändras och att man måste vara mottaglig för det och villig att anpassa sig därefter. Det går inte att blicka bakåt, vi måste hela tiden vända blicken framåt och se de möjligheter som ligger framför oss.  Reinfeldt undrade därför hur världen ska klara fyra år med Donald Trump vid rodret då han verkar söka lösningar genom att titta i backspegeln och inte blicka framåt. Allt var inte bättre förr.

Seminarium om att äga eller hyra kommunala lokaler

Lokalbristen är en av kommunernas stora utmaningar som måste lösas framöver, inte minst inom skola och omsorg. Vi höll ett seminarium tillsammans med fastighetsekonomen Hans Lind om vad som är mest effektivt, att hyra eller äga exempelvis skolbyggnader i ett akut läge när de befintliga byggnaderna inte räcker till. Frågeställningen väckte en givande diskussion och det var många intressanta frågor som uppstod, både under seminariet och därefter i Parmacos monter. En av Hans Linds slutsatser var att om behovet är stort under en lång tid och att kommunen använder byggnaden mycket samt att prislappen är hög, är det bättre att bygga nytt och äga fastigheten. Men om behoven skiftar över tid och tidsfaktorn är en viktig del av problemlösningen, är det bättre att hyra och inte minst kunna anpassa byggnaden allteftersom kommunens och skolans behov ändrar sig.

Efter dessa två dagar på Stockholmsmässan kan jag konstatera att alla kommuner och olika sektorer har många utmaningar att lösa under året som kommer, och att de måste använda de möjligheter som ändå finns och göra något bra av det. Själv tar jag med mig den framtidstro och jävlar anamma som ändå präglade konferensen och alla deltagarna och tänker låta Parmaco inspireras av det inför 2017!

Detta är min första blogg, jag kommer återkomma varje månad. Hör gärna av er med synpunkter och förslag på ämnen! Vi ses framöver.

Thomas Jansson
Country Manager, Parmaco Sverige