Meny
blogg

Parmacos arkitektavdelning skapar skräddarsydda lokallösningar

Jag heter Vicky Laflamme och är arkitekt och designchef på Parmaco. Mitt expertområde är funktionell skolmiljö och i min roll som arkitekt på Parmaco fungerar jag som rådgivare till kommuner i framtagandet av skollokallösningar och skräddarsyr därefter specifika önskemål. Lika viktigt är att produktutveckla och anpassa våra byggnader efter nya krav och behov.

Vicky Laflamme, Arkitekt & Designchef på ParmacoAtt Parmaco har en arkitektavdelning är en stor fördel och något som utmärker oss i jämförelse med våra konkurrenter. För våra uppdragsgivare är det väldigt tryggt och förmånligt att ha en rådgivare som är med redan från planeringsstadiet. Det vi ser är nämligen att många kunder inte alltid är så kunniga i vad för typ av lokallösning de behöver – och där blir mitt jobb att i samarbete med kunden ta fram en plan och att skräddarsy en lösning efter just deras behov.

I och med att vi designar och bygger skräddarsydda lösningar har vi inget lager med färdigbyggda standardmoduler. Detta är en avgörande fördel när det kommer till vår produktutveckling. Varje år träder nya lagar och krav i kraft som vi behöver anpassa våra byggnader efter. Eftersom våra förskolor och skolor byggs från grunden och därmed kan anpassas direkt till exempelvis nya miljökrav ligger vi alltid i framkant när det kommer till våra byggnaders utformning.

En stor del av mitt jobb går även ut på att ta emot kommentarer och önskemål från verksamheter och kommuner och omvandla dessa till produktutveckling. Vi jobbar hela tiden med att utveckla detaljer och finesser på våra byggnader och en väldigt rolig del i mitt jobb är att hitta på smarta lösningar för att göra byggnaderna mer attraktiva. Vi är därför inte bara leverantörer utan snarare samarbetspartners som erbjuder helhetslösningar.

Aktuella trender inom skolutveckling

Jag tror att sättet vi på Parmaco bygger våra förskolor och skolor på kommer att bli mer och mer etablerat även då det gäller permanenta byggnader. I samhället i stort ser vi tydliga trender på att man vill hyra istället för att äga och att ha byggnader med en utformning som är flexibel och som kan anpassas efter behov över tid. En annan trend som även påverkar min roll som arkitekt just nu är att många kommuner efterfrågar obrännbart material till skolorna som en konsekvens av den utbredda skadegörelsen, vilket är en skrämmande utveckling. Vi kommer därför se mindre trämaterial och desto mer plåt, fibercementskivor och tegel.

Ytterligare en trend just nu är att många använder sig av solavskärmning, vilket både är en miljövänlig och ekonomisk lösning. Detta innebär att man slipper kyla ned en hel skola med hjälp av ventilation och istället har en utvändig, fast solavskärmare som gör att mindre värme släpps in i byggnaden. Dessa går dessutom att utforma i olika färger och mönster som kan skapa fin och rolig gestaltning.

Hör gärna av dig om du vill diskutera design och funktionell utformning i skolmiljö!

Vicky Laflamme, Arkitekt & Designchef på Parmaco