Meny
blogg

Parmacos dynamiska förskola ”Blomman”

Som både jag och många andra inom branschen ofta talar om ser vi idag att många kommuner runtom i landet växer och blir allt mer tätbefolkade. En logisk följd av detta är att det behövs byggas fler förskolor och skolor, samtidigt som det kan finnas begränsat med markutrymme att bygga på. En stor utmaning för kommunerna ligger även i att förutse hur många elever skolorna behöver kunna ta emot och hur behoven kan komma att förändras över tid.

Med hjälp av vår förskola Blomman vill vi lösa kommunens utmaningar vad gäller plats-och lokalbrist genom att leverera en trivsam, trygg och dynamisk skola som vi kan anpassa efter varje unikt behov.

Det absolut viktigaste är naturligtvis att sätta barnens behov i främsta rummet. Blomman kan därför under uthyrningstiden anpassas efter hur behovet förändras över tid. Om barngruppen växer låter vi Blomman växa och om den blir mindre, ja då skalar vi ner skolan. Det är till och med möjligt att anpassa storleken på rummen. Vi tycker att det ultimata med Blomman är att den kan vara precis det som behövs där och då, och att det också är det man betalar för. Varken mer eller mindre. Vill man kan man låta den stå i 100 år, den uppfyller exakt samma krav som en permanent byggnad gör.

Förskola Blomman

För mig och mina kollegor är det även viktigt att kunna leverera en förskola som känns personlig och som kan smälta in i omgivningen. Våra arkitekter ritar därför riktiga hus som känns som permanenta förskolor och skolor. Man har även möjlighet att sticka ut eller smälta in genom att färgsätta Blommans interiör på valfritt sätt. Kanske solgult, ängsgrönt eller vintervitt passar bäst? Vi gör vårt bästa för att skapa en gedigen och trivsam skola!

När vi bygger skolorna vill vi självklart använda ett miljövänligt material. Vi bygger därför i rejäl, finsk furu. Tallarna blir till byggmaterial som sammanfogas till skolor som sedan fraktas dit de ska och byggs upp på några månader.

Vi lägger även stort fokus på golven eftersom det är barnen vi har i fokus. För ett barn kan golvet vara allt från en bilväg, ett hav eller en samlingsplats, och det ska kunna uthärda en hel del. Därför är alla våra mattor av extra tålig och lättavtorkad plast som är helt Ftalatfria. Hela skolan är även utrustad med vattenburen golvvärme, vilket är både ett energieffektivt sätt att värma upp skolan på och samtidigt gör det skönare för barnen att ligga, krypa eller sitta på golven.

 Det finns många fler fördelaktiga saker jag skulle kunna nämna med Blomman, men för att knyta an till inledningen vill jag också bara nämna ordet yta. Som jag skrev blir kommuner mer tätbefolkade och ibland finns det ont om ytor att bygga på. Blomman kan därför även byggas i L- eller T-form. På så vis optimerar vi markanvändningen utan att kompromissa med kvadratmeter. Inte dumt va?

Thomas Jansson, Country Manager Sverige