Meny
blogg

“Vikten av rätt skollokaler för att uppnå kostnadseffektivitet”

I helgen gästades Ekots Lördagsintervju i P1 av välfärdsentreprenören Peje Emilsson. (> Hör hela intervjun) Peje har grundat den framgångsrika PR-byrån Kreab och framför allt Kunskapsskolan, en av Sveriges största friskolekoncerner. Peje är också en av arkitekterna bakom friskolereformen.

Peje Emilsson. Foto: My Rohwedder/SR

Samtalet kretsade föga förvånande kring Regeringens och Vänsterpartiets förslag om att begränsa vinster i välfärden där vinstmarginalen enligt Peje ska minskas från 6,5% till 0,2%. Peje var helt övertygad om att det inte kommer att bli verklighet då det är en för befängd idé och då flera ledande socialdemokrater vid flera tillfällen har lugnat honom med att säga att förslaget inte kommer att genomföras. Dessutom kommer Riksdagens övriga partier att rösta nej. Så Peje var inte särskilt orolig, även om det säkert är flera entreprenörskollegor till honom inom omsorg och skola som är det.

En viktig fråga för politikerna att ställa sig om förslaget genomförs är vart att alla elever och äldre ska ta vägen om alla privata alternativ läggs ner? För vi på Parmaco märker ju dagligdags att kommunala skolor inte räcker till idag och att denna skolplatsbrist är välkänd och övergripande hos landets alla kommuner redan idag!

Peje fick frågan hur han håller kostnaderna nere i Kunskapsskolan; hur han får verksamheten att gå runt? Snabbt svarade Peje att det viktigaste är att se till att ha mycket effektiva skollokaler. Det vill säga, se till att man inte har för stora lokaler utan att man optimerar lokalernas storlek.

Och det är precis det som vi på Parmaco jobbar för: att kommunerna ska kunna anpassa sina skollokaler efter de behov som finns – och att man måste vara medveten om att elevbehoven varierar över tid. Att skolan ena dagen kan vara för liten och andra dagen för stor, och att man därför lätt måste kunna anpassa sina lokaler efter hur behovet ser ut just då. Det är det som är nyckeln till en väl fungerande skola, och kostnadseffektiva kommuner!

På frågan om var Kunskapsskolan etablerar sig och om de bara placerar skolor där utbildningsnivån redan är hög, svarade Peje:

”O nej. Det viktigaste för oss är att hitta skollokaler, det är både det viktigaste och svåraste – och det är också därför Kunskapsskolan inte finns i Stockholms innerstad eftersom det inte finns några lokaler här.”

Att hitta befintliga verksamhetslokaler i storstäder är svårt, särskilt i en högkonjunktur när det dessutom råder stor bostadsbrist. Eftersom Parmaco erbjuder tillfälliga lösningar räcker det för kommunernas del att tillgängliggöra markytor där våra dynamiska byggnader kan lösa varierande lokalproblem över en lång tid.

 

Thomas Jansson, Country Manager Sverige